Агроөнеркәсіптік кешеннің қайта өңдеу өндірістері үшін мехатронды су дайындау модулін модернизациялау.

Агроөнеркәсіптік кешеннің қайта өңдеу өндірістері үшін мехатронды су дайындау модулін модернизациялау.

Авторлар

DOI:

https://doi.org/10.31489/2023No4/99-110

Кілт сөздер:

криоконцентрлеу, суды дайындау, карусель типті криоконцентратор, криоконцентратордың мехатрондық модулі

Аңдатпа

Агроөнеркәсіптік кешен объектілері суды әртүрлі мақсаттарда пайдаланады, олар тұтынатын судың көлемі едәуір үлкен, 60 км3 судан асатын табиғи су объектілерінен ресурс ретінде жыл сайын төрттен бір бөлігі агроөнеркәсіптік кешендерге келеді, мұндай жуықталған мәліметтер ауыл шаруашылық сияқты ірі су тұтынушыға жатқызуға мүмкіндік береді. Бұл жағдайда маңызды параметрлердің бірі - суды дайындау әдісі әсер ететін судың сапасы болып табылады. Суды дайындаудың ең перспективті әдісі криоконцентрлеу болып табылады, ол ылғалдың кристалдануынан, содан кейінгі қатты фазаның ығысуынан құрылады. Бұл процестің және оның аппараттық конструкциясының жетілмегендігі бұл әдісті өндіріске енгізуді тежейді. Суды дайындау кезінде криоконцентрлеу әдісінің өнімділігін арттыру мақсатында рекуперациялаумен карусель типті аппараттың жаңа конструкциясы құрастырылып жасалды. Кристаллизатпен қажетсіз  элементтерді ұстауын  азайту және кристалдану процесінің сипатын анықтау үшін криоконцентратордың жұмыс пластиналарда процестің ұтымды параметрлерін орнатуға мүмкіндік беретін бірқатар эксперименттер жүргізілді. Бұл авторларға карусель типті аппарат үшін мехатронды криоконцентрлеу модулін жасауға мүмкіндік берді.

References

Ostroumov L.A., Razumnikova I.S., Shitova O.A., Babich O.O., Frolov S.V. Immunoglobuliny moloka [Milk immunoglobulins]. Molochnaya promyshlennost, 2008, No.3, pp. 82 – 83. [in Russian]

Baymenov B.M., Bulashev A.K., Сhuzhebayeva G.D., Aliyeva G.K., Beishova I.S., Kokanov S.K., Raketsky V.A. Phenotypic and genotypic resistance to antibiotics in Staphylococcus aureus strains isolated from cattle milk in Northern Kazakhstan. Veterinary World, 2023, Vol. 16, No. 9, pp. 1815-1820.

Balde A., Aïder M. Effect of cryoconcentration, reverse osmosis and vacuum evaporation as concentration step of skim milk prior to drying on the powder properties. Powder Technology, 2017, Vol. 319, pp. 463 – 471. doi:10.1016 /j.powtec.2017.07.016

Chen D., Wiertzema J., Peng P., et al. Effects of intense pulsed light on Cronobacter sakazakii inoculated in non-fat dry milk. Journal of Food Engineering, 2018, Vol. 238, pp. 178-187. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2018.06.022

Kruchinin A.G., Illarionova E.E., Bigaeva A.V., Turivskaya S.N. Vliyanie sposobov kontsentrirovaniya na tekhnologicheskie svoistva sukhogo moloka [Influence of concentration methods on the processing qualities of milk powder]. Vestnik KrasGAU, 2021, Vol.2, No.167, pp. 35-142. doi: 10.36718/1819-4036-2021-2-135-142 [in Russian]

Moreno F.L., Robles C.M., Sarmiento Z., Ruiz Y., Pardo J. M. Effect of separation and thawing mode on block freeze-concentration of coffee brews. Food and Bioproducts Processing, 2013, Vol.91, No.4, pp. 396-402. doi: 10.1016/j.fbp.2013.02.007

Tvorogova A.A., Belozerov G.A. The concept of creation the structure of ice cream as a cryoconcentrated product. Refrigeration Creates the Future. 2007, pp. 410-416. https://iifiir.org/en/fridoc/the-concept-of-creation-of-the-structure-of-ice-cream-as-a-24351

Galstyan A.G., Chervetsov V.V., Turovskaya S.N., Shklovets A.N. Vodopodgotovka - faktor povysheniya ekonomicheskoi effektivnosti predpriyatii [Water treatment is a factor in increasing the economic efficiency of enterprises]. Molochnaya promyshlennost, 2011, No. 2, pp. 58-60. [in Russian]

Akhazhanov K.K., Bekseitov T.K., Uakhitov J.J., Ateikhan B., Syrovatskiy M.V., Beketov S.V. Influence of various schemes of feeding calves with whole milk on their growth indicators and physiological state. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 2023, Vol. 18, No. 3, pp. 210-216. doi:10.3844/ajavsp.2023. 210.216

Neverov E., Korotkiy I., Vladimirov A., Korotkih P., Nikolaeva E., Porokhnov A. Development of a Raspberry Pi-based automation system for an induction-heated milk pasteurizer. Journal Européen des Systèmes Automatisés, 2023, Vol. 56, No. 5, pp. 801-809. doi:10.18280/jesa.560511

Nazhad M.M., Heydarifard S., Xiao H. Water Purification: Filter Paper for the Production of Safe Drinking Water. Nova Science Publishers, 2017, 141 p.

Ugolnikova M.A., Chernyavskaya V.V. Dynamics of water ice formation during the operation of vessel cryoconcentrators. Chemical and Petroleum Engineering, 2021, Vol. 57, No. 7-8, pp. 561 – 566. doi: 10.1007/s10556-021-00976-z

Busarev A., Sheshegova I., Khisameeva L. Study of the processes of the purification of water from surface sources from petroleum products. E3S Web of Conferences, 2021, Vol. 274, Art. No. 08007. doi:10.1051/e3sconf/202127408007

Yarovaya O.V., Averina Y.M., Bogatov N.A., et al. Peculiarities of purification of natural water from iron compounds using ceramic membranes. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 2021, Vol. 815, Art. No. 012020. doi: 10.1088/1755-1315/815/1/012020

Martirosyan A.V., Ilyushin Y.V., Afanaseva O.V. Development of a Distributed Mathematical Model and Control System for Reducing Pollution Risk in Mineral Water Aquifer Systems. Water, 2022, No. 14. doi:10.3390/w14020151

Borodina M., Idrisov H., Kapustina D., Zhildikbayeva A., Fedorov A., Denisova D., Gerasimova E., Solovyanenko N. State regulation of digital technologies for sustainable development and territorial planning. International Journal of Sustainable Development and Planning, 2023, Vol. 18, No. 5, pp. 1615-1624. doi:10. 18280/ijsdp.180533

Korotkii I.A., Korotkaya E.V., Kurbanova M.G. Effektivnost proizvodstva iskusstvennogo kholodav razdelitelnykh vymorazhivayushchikh ustanovkakh [Efficiency of the production of artificial refrigeration in separation freezing plants]. Tekhnika i tekhnologiya pishchevykh proizvodstv, 2016, Vol. 4, No. 43, pp. 116-122. doi: 10.21179/2074-9414-2016-4-116-122. [in Russian]

Ovsyannikov V.Yu., Protopopova E.V. Razrabotka nauchnykh osnov kontsentrirovaniya vymorazhivaniem vlagi [Development of scientific bases for concentration by moisture freezing]. Ekonomika. Innovatsii. Upravlenie kachestvom, 2018, No. 1(22), pp. 40-41. [in Russian]

Ilyushin Y., Afanaseva O. Modeling of a Spatial Distributed Management System of a Preliminary Hydro-Cleaning Gasoline Steam Column. Proceeding of the International Multidisciplinary Scientific GeoConference Surveying Geology and Mining Ecology Management, SGEM, 2020, pp. 531–538. doi:10.5593/sgem2020/ 2.1/s08.068

Balde A., Aider M. Impact of cryoconcentration on casein micelle size distribution, micelles interdistance, andflow behavior of skim milk during refrigerated storage. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 2016, Vol. 34, pp. 68-76. doi: 10.1016/j.ifset.2015.12.032

Lin Y., Kelly A.L., O’Mahony J.A., Guinee T.P. Effect of heat treatment, evaporation and spray drying during skim milk powder manufacture on the compositional and processing characteristics of reconstituted skim milk and concentrate. International Dairy Journal, 2018, Vol. 78, pp. 53-64. doi: 10.1016/j.idairyj.2017.10.007

Markoska T., Huppertz T., Grewal M.K., Vasiljevic T. FTIR analysis of physiochemical changes in raw skim milk upon concentration. LWT – Food Science and Technology, 2019, Vol. 102, pp. 64-70. doi: 10.1016/j.lwt.2018.12.011

Korotkaya E.V., Korotkii I.A., Uchaikin A.V. Ochistka vody vymorazhivaniem v emkostnom kristallizatore [Water purification by freezing in a capacitance-type crystallizer]. Vestnik KrasGAU. 2015, Vol. 6, No. 105, pp. 140-145. [in Russian]

Panfilov V.A. Teoriya Tekhnologicheskogo Potoka [Process Flow Theory]. Moscow, 2007, 319 p. in [Russian]

Korotkii I.A., Plotnikov I.B., Plotnikova L.V., Ivanov P.P., Donya D.V. Kriokontsentrator pishchevykh zhidkikh sred karuselnogo tipa: No. 2020100760. [Carousel-type cryoconcentrator for food liquid media: No. 2020100760]. Patent No. RU2743796C1. Federal Service of the Russian Federation for Intellectual Property, 2021. [in Russian]

Neverov E.N., Korotkii I.A., Bakin I.A., Zadesenets A.E. Energosnabzhenie, Tekhnologicheskie Mashiny i Oborudovanie Agropromyshlennogo Kompleksa [Energy Supply, Technological Machines and Equipment of the Agro-Industrial Complex]. Kemerovo, 2022, 168 p. Patent No. RU2743796C1 [in Russian]

Downloads

Жарияланды

2024-01-04

How to Cite

Плотников I., Короткий I., Неверов E., Короткая E., & Плотникова L. (2024). Агроөнеркәсіптік кешеннің қайта өңдеу өндірістері үшін мехатронды су дайындау модулін модернизациялау. Eurasian Physical Technical Journal, 20(4(46), 99–110. https://doi.org/10.31489/2023No4/99-110

Журналдың саны

Бөлім

Инженерия (техникалық физика)
Loading...