Пияз қабығынан алынған бояғыштарды алу процесінде спектроскопияның қолданылуы.
Кілт сөздер:
технология, спектроскопия, тағамдық бояғыштар, кверцетин, рутин, бифлавонон, металлы иония, электронды орбитальдарАңдатпа
Мақалада пияз қабығы формасындағы қалдықтардан бояғышты алу технологиясы қарастырылған. Спектроскопиялық әдістермен пигменттер режимінде экстракция температурасы анықталды. Пияз қабығынан алынған биофлавондар мен экстракттар металл иондарымен кешендерді түзу тенденциясына ие екендігі көрсетілген. Кверцетиннің металл иондарымен кешенді түзу реакциясы металдың d-орбиталінен кверцетиннің π *-орбиталіне электронды тасымалдау кезінде металмен байланыс түзуімен сипатталады. Пияз қабығы мен Руян өсімдігінің қабығының табиғи бояғыштарын зерттеу нәтижелері тоқыма өнеркәсібінде қолданылуы мүмкін. Бояғыштардың негізгі бояу пигменттері анықталған және бояғыштарды тұрақтандыру әдістері ұсынылған.
References
"1 Astanov S.Kh. Photonics of molecules of food colorings. Thesis for the degree of Doctor of Phys. and Math. Sciences, Tashkent 2003, 263 p.
Nizomov N., Kurtaliev E.N., Rahimov Sh.I. Fluorescent aggregates Cyan 40 and Thiazole Orange dyes in solution. Journal of Molecular Structure. 2012, Vol. 1029, pp. 142 – 148.
Kurtaliev E.N., Nizomov N. Photostability of styrylcyanine dye Sbt and its homodimer in solutions"". Proceeding of the 3rd Intern. Symposium ""Molecular photonics"" dedicated to academician A.N.Terenin. Repino, St.Petersburg. June 24-29. 2012, pp. 107. [ in Russian]
Fayzullaev A.R., Sharipov M.Z., Shamsiev R.Kh., Rakhmatova M.R., Ostonova N.S., Kudratullaeva Z.Y., Astanov S.Kh. Spectral characteristics of the extract from husks of onion. Proceeding of the IX Intern. scientific and technical conference ""Technology and technology of food production», Mogilev, Belarus, 2013, Part1, pp. 87.
Astanov S.Kh., Fayzullaev A.R., Sharipov M.Sh., Nizamov N., Kurtaliev E.N. Thermodestruction of riboflavin in various aggregate states. Journal of Applied Spectroscopy. 2014, Vol. 81, No. 1, pp. 40 – 45.
Astanov S.Kh., Sharipov M.Sh., Fayzullaev A.R., Kurtaliev E.N., Nizomov N. Spektroskopiс study of photo and thermal destruction of riboflavin"". Journal of Molecular Structure 2014, p. 133 – 138.
Fayzullaev A.R., Astanov S.Kh., Shamsiev R. Kh. Food colorings. Toshkent ""Fan va technologar"" 2014, 195 p.
Astanov S.Kh., Fayzullaev A.R. Complex processing of red beet to obtain food coloring of other pathologically active products. Theses reports of the ""Technology and technology of food production», Part 1. Mogilev, Belarus, 2014, p. 61.
Cherenin V.S., Bolotov V.M., Zotov A.P. Method for the production of flavonoid dye from vegetable raw materials. Patent RU№2134280. Published August 10, 1999, [in Russian]
Novotorov Ye.Yu. A method for producing a natural colorant from an onion husk. Patent RU No.2021310, 15.10.1994 [in Russian]
Kvasenkov O.I. Method of obtaining the dye from the husks of onions. Patent RU No.2041899, С1, 1995 [in Russian]
Kvasenkov O.I. Method of obtaining the dye from the husks of onions. Patent RU No.2086587, 27 January 2017 [in Russian]
Astanov S.Kh., Sharipov M.Sh., Fayzullaev A.R., Nizomov N., Kurtaliev E.N., Hudoynazarov K. Spectral characteristics of some flavonoids by interaction with metal ions"". Proceeding of the III Intern. Conference of Optics and Photonics, 2013, pp.159 – 162.
Sorokina O.N., Sumina E.G., Petrakov A.V., Barysheva S.V. Spectrophotometric determination of the total content of flavonoids in herbal medicines. News of the Saratov University. Chemistry, Saratov, 2013, Vol. 13, Issue 3, pp. 8 – 11. [in Russian]
"